TRAVEL GUIDE: Португалия – Лисабон ( I част )

Здравейте! Най-после дойде време за първия травъл гайд в блога. В него ще ви разкажа за слънчева Португалия и по-точно за Лисабон и заобикалящите го региони. Посетихме го миналата пролет и беше любов от пръв поглед. Красивите цветни сгради, романтичната музика, архитектурата, храната, хората, музайките… Португалия със сигурност е една от страните, които задължително трябва да посетите…

Как да стигнем до Лисабон?

Директни полети от София до Лисабон предлагат няколко компании, включително и нискобюджетната WizzAir. Ние решихме да си направим малка екскурзия преди голямата такава и резервирахме полет от Атина с Aegean, която не е нискобюджетна компания но пък е една от най-добрите в Европа и една от малкото компании, които предлагат топла храна в самолета. Ако решите да пътувате с тях, със сигурност ще получите доста по-висок клас обслужване имайки се в предвид, че ще летите поне 5 часа. Летището в Лисабон е спретнато и добре обозначено с табели. Лесно е да се ориентирате и излизайки ще откриете лесен достъп до такита или машина за билети, за автобуса. Летището се намира в близост до града, така че транспортът до вашия хотел или апартамент едва ли ще стува повече от 20 евро.

Придвижване из града

В световен мащаб Португалия е малка държава, но за сметка на това столицата Лисабон е сравнително голяма, като повечето европейски столици. Смея да кажа, че португалците са свършили чудесна работа що се отнася до придвижването. Най-бързият и лесен начин за придвижване из града е с метрото, което има прекрасно развита мрежа към всички части на града. Картата на метрото е семпла и лесна за разчитане, влаковете са нови и добре поддържани. Препоръчвам ви да закупите „Карта Лисабон“, когато пристигнете. Тази карта ви дава неограничен достъп до градския транспорт ( метро или автобус ) за 24 – 72 часа в зависимост от пакета, който сте избрали. Ние се възползвахме от пакет 72 часа, който не само ни даде безплатен достъп до градския транспорт по всяко време на деня но и безплатен вход до някой забележителности, както и отстъпка от входа за други такива. Лисабон е туристически град и почти през цялата година има туристи. Входовете за забележителностите са с километрични опашки, и една такава карта ви дава „ВИП“ права (т.е. минавате с предимство), което спестява доста време. Друг начин за придвижване са автобусите, които обаче спират доста често и съответно придвижването е доста по-бавно. Разбира се не бива да пропускате и трамваите, които са символът на Лисабон. Малки, спретнати и шарени. Невероятна атракция и удобен начин за придвижване и разглеждане на града. Трябва обаче да ви предупредя, че е изключително трудно да намерите свободни места за трамваите и имайки в предвид, че те са тесни, се гответе да се блъскате с двойно повече туристи, отколкото всъщност е капацитетът му. И все пак ако не успеете да се качите на такъв, не пропускайте да се снимате до тях, защото атракцията е голяма а спомените вечни…За придвижване до различните крайни региони на Лисабон, препоръчвам влаковете. Гарата в столицата е със смайваща архитектура а гледката от там е невероятна. Влаковете са точни, бързи, чисти. Ако сте за по-дълго време там, със сигурност ще искате да посетите някои от крайните региони и да се насладите на спиращите дъха забележителности, за които ще ви разкажа във втората част на статията!

Настаняване и престой

Когато започнете да разглеждате за места, за настаняване ще откриете, че в Лисабон хотелите са предимно малки старинни сгради, реновирани по невероятен начин и превърнати в бутикови хотелчета. Ние предпочетохме да наемем апартамент чрез Airbnb , за което не съжаляваме. Приложението ви дава избор за апартаменти във всички части на Лисабон, цените са по изгодни и да не говорим, колко красив и уютен е дизайнът на всеки от тях. Ние избрахме малък апартамент в региона „Аламеда“, който е на 5 минути с метро от центъра. Веднъж пристигнали, ще разберете, че настаняването в хотел е напълно излишно, тъй като единственото време, което ще прекарвате в него е, за да спите. За да разгледате Лисабон ще са ви необходими поне 4 пълни дни, в които ще сте навън от сутрин до вечер. Единственото удобство на хотелите е , че предлагат закуска, но веднъж пристигнали в столицата ще откриете разнообразие от малки закусвални, които предлагат невероятна храна и атмосфера и със сигурност няма да останете в хотела за закуска нито един път от престоя си. Чувството да си в апартамент заобиколен не от персонал и туристи а от жители на Лисабон, някак си дава усещането за завършеност… Сякаш можете да почувствате града и да станете част от него…

Както вече споменах, Лисабон е пълен с туристи почти през цялата година, така че едва ли ще е от голямо значение в кой сезон ще го посетите, може би единствено зимата е по-спокойна но пък тогава няма да можете да се насладите на пълната красота на Португалия. Ние избрахме да пътуваме през Април, което се оказа добро решение. Времето беше променливо и валеше всеки ден, но въздухът беше свеж и температурите все още не бяха толкова високи. Ако сте като нас и нямате проблем с дъжда, препоръчвам този сезон. Ние бяхме там за 6 пълни дни и мога да кажа, че НЕ бяха достатъчни, за да разгледаме всички основни забележителности. Първите 4 дни прекарахме в Лисабон, останалите два разпределихме за Синтра и заобикалящите го забележителности.. За съжаление не успяхме да посетим никой от другите региони с внушителни забележителности като Кашкайш, Ещорил, Кабо да Рока и др… Грешка, която възнамеряваме да поправим в най-скоро време. 😊

Храни и напитки

Може би не знаете, но Португалия е наречена „Раят на храната“ и то напълно основателно! Хората, които ме познават могат да потвърдят, че след Лисабон се прибрах значително понаедряла.. но какво да се прави ..  Разхождайки се из града, навсякъде ще забележите малки сладкарници и пекарни. Срещат се толкова често, колкото в България се срещат баничарници и магазини за алкохол и цигари. Португалците имат ясно изразена склонност към десертите и само хората, посетили тази слънчева страна ще разберат, какво имам в предвид. Независимо всички невероятни вкуснотии, които надничат наоколо, има един сладкиш, който със своята слава и висота надминава всички останали. Това е специална наслада, която задължително трябва да опитате, ако посетите Лисабон, а именно pastéis de nata . Според легендата рецептата за любимия десерт на Португалия датира преди повече от 300 години. Родното мястото на този сладкиш е Белем. Тогава районът е градска енория, а сега е квартал на Лисабон, намирайки се на запад от центъра на столицата. Рецептата за pastéis de nata е  създадена от монаси в манастира Жеронимош, който днес е основна туристическа атракция. Манастирът е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Първата пекарна, която започва да произвежда това изкушение е Pastéis de Belém. Тя се намира в непосредствена близост до кулата Белем и пред нея винаги се вият километрични опашки от туристи. При посещението ни на Белем, не успяхме да опитаме тази пекарна, тъй като опашката беше повече от километър и щяхме да загубим целия ден в чакане. За сметка на това ние открихме друго местенце, което беше и нашето любимо и посещавахме всекидневно, а именно Fabrica da Nata. Това е малка пекарна намираща се на централната улица на Лисабон – Rua Augusta в близост до площад Rossio и площад Praça do Comércio. Мястото е с невероятна атмосфера и типично в португалски стил, и най-невероятното е, че всъщност майстор-пекарите приготвят този невероятен сладкиш пред очите ви. Няма нужда да ви обяснявам колко от тези изядох по време на престоя ни там…..

Ако пък не сте фенове на сладкото и предпочитате нещо солено, тогава бих ви посъветвала задължително да опитате сандвичите с Presunto de Barrancos ( вид шунка ) и Queijo de Azeitão ( овче сирене ) . Обещавам ви, че веднъж опитали, няма да можете да спрете да ги ядете. Приготвят ги на един малък дървен щанд на площад Росио, и за да бъде щастието ви пълно, в съседния щанд ще откриете изобилие от различни видове Сангрия, която признавам, португалците знаят как да приготвят. Друго нещо, с което страната е известна, е огромното разнообразие от риба и морски дарове, което е напълно разбираемо предвид местоположението и мекия климат на страната. Една от най-популярните храни са сардините, приготвени по всевъзможни начини. Интересен сувенир са и консервите сардини с картинки от различни части на Португалия. Ще откриете специални магазини, предлагащи хиляди видове консерви в различни цветове и с различни вкусове. Не пропускайте да опитате и bacalhau- тип риба треска, която е и националната храна на Португалия. Според кулинарните легенди, може да се приготви по над 400 различни начина в зависимост, в коя част на страната сте. На мен лично ми беше много вкусна. Ако сте любители на рибата, горещо ви препоръчвам да я опитате.

Няма как да посетите Португалия и да не опитате Порто. Това е португалско ликьорно вино с тъмно златист цвят, което се произвежда в североизточна Португалия, в долината на река Дуро. Ако бях сомелиер, може би щях да успея да ви опиша вкуса му, но не съм.. така че нека просто го наречем „Божествена напитка“. Можете да го откриете във всеки ресторант или пекарна в Лисабон. Ако сте любители на виното (като мен), не бива да пропускате магазинчето Loja do Vinho, което се намира в Синтра. Там ще откриете невероятна селекция от вина и сирена, които да опитате. При посещението ни там, опитахме Порто от 1985 година, което си струваше всеки цент.

Храната и виното в Португалия са толкова невероятни, че си заслужава да я посетите само, за да ги опитате….

В следващата статия ще ви разкажа за забележителностите, които успяхме да посетим по време на престоя ни в Португалия….

419 thoughts on “TRAVEL GUIDE: Португалия – Лисабон ( I част )”

 1. Hey! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came
  to check it out. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting
  this to my followers! Wonderful blog and excellent design.

 2. I’m impressed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s equally educative and entertaining, and let me
  tell you, you have hit the nail on the head.

  The issue is something that not enough men and women are speaking intelligently about.

  I’m very happy I found this during my search for something concerning this.

 3. Yesterday, while I was at work, my sister stole my
  apple ipad and tested to see if it can survive a thirty foot drop, just so she can be
  a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83
  views. I know this is entirely off topic but I had to share it
  with someone!

 4. I’m really impressed along with your writing skills and also with the layout for your weblog.
  Is that this a paid theme or did you customize it yourself?
  Either way keep up the excellent high quality writing, it’s uncommon to
  peer a great blog like this one today.

  Feel free to surf to my web page; True Keto 1800

 5. Howdy just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of
  the images aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different web browsers and both show
  the same results.

 6. Hello! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to
  look it over. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers!
  Excellent blog and amazing style and design.

 7. I have been exploring for a bit for any high quality
  articles or weblog posts on this sort of space . Exploring in Yahoo I
  at last stumbled upon this website. Reading this information So i’m satisfied to convey that I
  have an incredibly excellent uncanny feeling I found out just
  what I needed. I such a lot without a doubt will make certain to don?t omit
  this web site and give it a look regularly.

 8. Hmm it looks like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing.
  Do you have any helpful hints for novice blog writers? I’d really appreciate it.

 9. Good ? I should definitely pronounce, impressed with your website.

  I had no trouble navigating through all the tabs as well as related information ended up
  being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for
  before you know it in the least. Quite unusual.

  Is likely to appreciate it for those who add forums or anything,
  website theme . a tones way for your client to communicate.
  Nice task.

  My website: bbs.yunweishidai.com

 10. I leave a comment whenever I especially enjoy a
  post on a website or if I have something to contribute
  to the discussion. Usually it’s triggered by the passion displayed in the
  article I browsed. And on this article TRAVEL GUIDE: Португалия – Лисабон ( I част ) Villy`s Blog.

  I was actually moved enough to create a leave
  a responsea response 😛 I actually do have 2 questions for you if
  it’s okay. Is it just me or do some of these comments appear like coming from brain dead folks?
  😛 And, if you are writing at other online social sites, I’d like to keep up with you.
  Would you make a list the complete urls of all your communal sites like your
  twitter feed, Facebook page or linkedin profile?

  my homepage – http://www.hltkd.tw

 11. Hi there! I could have sworn I’ve been to this blog before
  but after reading through some of the post I realized
  it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely delighted I found it and I’ll
  be book-marking and checking back often!

 12. I seldom comment, but i did a few searching and wound up here
  TRAVEL GUIDE: Португалия – Лисабон
  ( I част ) Villy`s Blog. And I do have some questions for you
  if you don’t mind. Could it be only me or does it seem like a few of these comments look as if they are left by
  brain dead individuals? 😛 And, if you are posting at other sites,
  I’d like to follow anything new you have to post. Would you
  list of every one of all your social sites like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

  Visit my blog :: Virgo FX

 13. I do not know if it’s just me or if everyone else encountering problems with your blog.
  It seems like some of the text in your posts
  are running off the screen. Can somebody else please comment and let me know if this is happening to them as well?
  This may be a problem with my web browser because I’ve had this happen before.

  Appreciate it

  My webpage: http://www.meteoritegarden.com/userinfo.php?uid=2864182

 14. I simply needed to thank you so much once again. I’m not certain what I would’ve done without these hints shared by you concerning this industry.
  Certainly was the alarming concern in my circumstances, but
  observing this skilled avenue you dealt with the issue took
  me to weep with contentment. I’m just happier for your service and as well ,
  wish you realize what an amazing job your are putting in training many people through the use of your websites.
  Probably you haven’t met any of us.

  Feel free to visit my website; Dermal Pearle Reviews

 15. You really make it appear really easy along with your presentation however I
  in finding this topic to be actually something that I feel I’d by no means understand.

  It kind of feels too complicated and very large for me. I am having a look forward
  for your subsequent publish, I will try to get the dangle
  of it!

  Feel free to visit my blog post … forum.m2clasic.ro

 16. Thank you for your site post. Manley and I are actually saving
  for a new book on this matter and your blog post has made us
  all to save our own money. Your notions really resolved all our queries.
  In fact, in excess of what we had recognized ahead of the time we ran into your
  excellent blog. My spouse and i no longer have doubts and also a
  troubled mind because you have attended to all of our needs
  in this article. Thanks

  Have a look at my web blog – Fast Dash Keto Reviews – http://www.hltkd.tw,

 17. Thank you so much pertaining to giving me personally an update on this subject on your blog.
  Please understand that if a fresh post appears or when any variations occur on the current publication, I would want to consider reading more and learning
  how to make good using of those strategies you reveal.
  Thanks for your time and consideration of
  others by making this blog available.

  Here is my web site; http://kanmoulue.com/

 18. Just wish to say your article is as astonishing. The clarity for your submit is just nice and
  i can assume you’re a professional in this subject.
  Well together with your permission let me to take hold of your feed
  to stay updated with impending post. Thanks a million and please
  carry on the enjoyable work.

 19. Please let me know if you’re looking for a article writer for your weblog.
  You have some really great articles and I feel
  I would be a good asset. If you ever want to take some
  of the load off, I’d love to write some articles for your blog in exchange for
  a link back to mine. Please shoot me an email if interested.
  Thanks!

  Take a look at my webpage Total Keto 365

 20. hello there and thank you for your info ?
  I?ve definitely picked up anything new from right here.
  I did however expertise some technical issues using this site, as I experienced to reload
  the website many times previous to I could get it
  to load correctly. I had been wondering if your web host is OK?
  Not that I’m complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Anyway I am adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective interesting content.
  Make sure you update this again very soon..

  my web site – WifiLift Reviews

 21. Great – I should definitely pronounce, impressed
  with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly simple to do to
  access. I recently found what I hoped for before you know it in the least.
  Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who
  add forums or anything, web site theme . a tones way for your customer
  to communicate. Excellent task.

  my website – http://www.comptine.biz

 22. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get got an edginess over that
  you wish be delivering the following. unwell unquestionably come
  more formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

 23. I was curious if you ever thought of changing the layout of
  your site? Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with
  it better. Youve got an awful lot of text
  for only having one or two images. Maybe you could space it out better?

 24. Definitely believe that which you said. Your favorite justification seemed to be on the web the
  easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries
  that they plainly don’t know about. You managed to hit the
  nail upon the top and defined out the whole thing
  without having side effect , people can take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

  my page Gold Leaf CBD Reviews

 25. My partner and i still cannot quite believe that I could always be one of those reading through the important recommendations found on your web site.
  My family and I are really thankful on your
  generosity and for presenting me the potential to pursue my personal chosen profession path.
  Thank you for the important information I managed to get from your site.

  Review my webpage: Gold Leaf CBD Reviews

 26. I do not leave a response, however I browsed a few of the
  remarks here TRAVEL GUIDE: Португалия – Лисабон ( I част ) Villy`s Blog.

  I actually do have 2 questions for you if it’s okay. Is it simply
  me or do a few of the remarks look as if they are
  left by brain dead people? 😛 And, if you are writing on additional social sites, I’d like to follow
  everything fresh you have to post. Could you list of every one of all your public sites like your twitter feed,
  Facebook page or linkedin profile?

  Visit my page; http://www.goldenanapa.ru/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=DampierJerilyn

 27. I would like to express my appreciation to this writer for rescuing me from this particular trouble.
  Right after exploring throughout the the net and obtaining thoughts which are not
  powerful, I assumed my life was gone. Living without the presence of solutions to the issues you have fixed through
  your main blog post is a serious case, as well as ones that would have negatively damaged my entire career if I
  hadn’t come across the blog. Your actual natural talent and kindness
  in touching almost everything was invaluable. I don’t know
  what I would’ve done if I hadn’t come across such a step like
  this. I can also at this time look ahead to my future.
  Thanks so much for the skilled and results-oriented guide.
  I won’t be reluctant to endorse the blog to anybody who should have direction about this topic.

  My webpage: Gold Leaf CBD

 28. I drop a leave a response when I especially enjoy
  a post on a site or I have something to contribute to the conversation. It is
  a result of the passion displayed in the article I read.
  And after this article TRAVEL GUIDE: Португалия – Лисабон (
  I част ) Villy`s Blog. I was excited enough to post a thought 😛 I do have a
  few questions for you if you usually do not mind.
  Could it be simply me or does it look as if like a few of the comments come across like written by brain dead individuals?
  😛 And, if you are posting at additional online social sites, I
  would like to keep up with you. Could you make a list all
  of your social pages like your twitter feed, Facebook page or linkedin profile?

  my blog Bio Keto

 29. Hello there, I discovered your web site by means of Google while looking for a similar subject, your site came up, it seems to be good.
  I have bookmarked it in my google bookmarks.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]Hi there,
  simply turned into aware of your blog via Google, and found that
  it is truly informative. I’m going to be careful for
  brussels. I will appreciate when you proceed this in future.
  Numerous people will be benefited out of your writing. Cheers!

  My site: Viritenz Male Enhancement

 30. Hello there, I discovered your web site by the use of Google at the same
  time as looking for a related matter, your web site got
  here up, it seems to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]Hi there, simply turned
  into alert to your blog through Google, and located that it is truly informative.
  I am gonna watch out for brussels. I will be grateful in the
  event you proceed this in future. Many other folks can be benefited from
  your writing. Cheers!

  Stop by my web blog – Viritenz New Formula

 31. It is appropriate time to make a few plans for the
  future and it’s time to be happy. I’ve read this
  submit and if I may I wish to counsel you some attention-grabbing things or
  suggestions. Perhaps you can write next articles regarding this
  article. I desire to learn more issues about it!

  Feel free to visit my homepage Doyle

 32. My spouse and i felt quite ecstatic that Peter managed to conclude his basic research through the
  ideas he gained in your site. It’s not at all simplistic to simply possibly be giving for free hints
  which often other folks could have been trying to sell.

  We really figure out we have the writer to appreciate for that.
  All the illustrations you have made, the simple website navigation,
  the friendships you will help to foster – it’s everything powerful, and it is letting our son and us feel that that article is exciting, and that’s rather indispensable.
  Many thanks for the whole thing!

  Review my blog; https://tanglewood.sh/

 33. Hey there, I think your website might be having browser
  compatibility issues. When I look at your blog in Chrome, it looks fine but
  when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up!

  Other then that, awesome blog!

  Also visit my website; Toxy Burn

 34. I simply desired to say thanks once more. I’m not certain the
  things I might have taken care of without those points revealed by you relating to such subject matter.
  It had been a real troublesome issue in my position, nevertheless taking a look
  at the specialized form you managed that took me to weep for gladness.
  Extremely happier for the work and thus pray you are aware of an amazing job your
  are putting in instructing men and women using your website.
  Probably you’ve never got to know any of us.

  Feel free to surf to my page … Blitz Eagle CBD Reviews

 35. Great – I should definitely pronounce, impressed with your website.
  I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access.
  I recently found what I hoped for before you know it in the least.
  Quite unusual. Is likely to appreciate it for those
  who add forums or something, web site theme .
  a tones way for your client to communicate. Excellent task.

  my blog … XLT CBD

 36. Hi! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website?
  I’m getting sick and tired of WordPress because
  I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for
  another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

  Here is my web site :: https://www.ravenhawksmagickalmysticalplaces.com/discussions/index.php?action=profile;u=312003

 37. I wanted to follow along and let you know how considerably I valued discovering
  your web blog today. I might consider it the honor to work at my business office and be able to utilize the tips contributed on your website and
  also be involved in visitors’ responses like
  this. Should a position associated with guest
  article writer become on offer at your end, you should let me know.

  Also visit my web page; PeakFlow Male Enhancement

 38. hello there and thank you for your information – I’ve certainly picked up something new from right
  here. I did however expertise a few technical issues using this web
  site, as I experienced to reload the site lots of times previous to I could get it to load correctly.

  I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining,
  but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords.
  Anyway I am adding this RSS to my email and can look
  out for much more of your respective interesting
  content. Make sure you update this again soon..

  my web-site … Rapid Fire Keto

 39. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s really informative.
  I am going to watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future.
  Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

  Here is my web site … Ila

 40. What i do not understood is if truth be told how you’re not actually a
  lot more well-appreciated than you might be now. You’re so intelligent.
  You already know therefore significantly when it comes to
  this subject, made me for my part believe it from numerous varied angles.
  Its like women and men don’t seem to be involved except it’s one thing to do
  with Lady gaga! Your own stuffs outstanding. All the time care for it up!

  my blog post: brain fitness

 41. May I simply say what a relief to discover an individual who actually knows what they are
  discussing on the net. You certainly realize how to bring a problem to light
  and make it important. More and more people really need to check this out and
  understand this side of your story. I was surprised you are not more popular given that you surely have the gift.

  Feel free to visit my web blog; sexual desire

 42. I must express some appreciation to the writer for rescuing me from such a instance.

  After searching throughout the online world and getting concepts which
  are not beneficial, I was thinking my entire life was gone.
  Being alive without the presence of strategies to the issues you
  have sorted out as a result of your article is a serious case, and ones that might have in a negative
  way damaged my career if I had not encountered your website.
  Your competence and kindness in playing with all things was invaluable.
  I don’t know what I would’ve done if I had not encountered such a stuff like this.
  I am able to at this moment relish my future. Thanks a lot so
  much for your expert and effective guide. I won’t hesitate to endorse your site to any person who should get
  counselling about this situation.

  my web-site men skin

 43. Can I simply just say what a relief to uncover somebody
  who truly knows what they are talking about over the internet.
  You actually realize how to bring an issue to light and make it important.

  More people must check this out and understand this
  side of the story. It’s surprising you are not more popular because you most certainly possess the gift.

  Feel free to visit my web-site: http://www.aniene.net/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=DarrRoger

 44. Hi there, I found your site by way of Google even as searching for a comparable matter, your
  website came up, it seems to be great. I have bookmarked
  it in my google bookmarks.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]Hi there, simply changed into alert to your weblog through
  Google, and found that it is really informative.
  I’m gonna be careful for brussels. I’ll be grateful should you continue this in future.
  Many folks might be benefited out of your writing.
  Cheers!

  Feel free to surf to my blog: weight loss pills

 45. I must express thanks to you just for rescuing me from such a crisis.
  Because of looking throughout the internet and getting ways which were not powerful, I
  assumed my life was done. Existing without
  the presence of approaches to the difficulties you have sorted out through this site is a crucial case, and
  the kind that could have negatively affected my entire career if
  I hadn’t encountered your blog post. Your understanding and kindness in playing with the whole
  thing was useful. I’m not sure what I would’ve done if I
  had not come upon such a thing like this. I’m able to at this point look forward to my future.
  Thank you very much for this high quality and
  results-oriented help. I will not think twice to suggest your web
  page to anybody who ought to have guide about this area.

  Feel free to visit my site :: various cannabis seeds

 46. What i don’t understood is in fact how you’re not actually
  much more well-preferred than you might be now. You are very intelligent.

  You recognize thus significantly in terms of this subject, produced me for my part believe it from a lot of various
  angles. Its like men and women don’t seem to be interested unless it’s one
  thing to accomplish with Girl gaga! Your personal stuffs nice.
  At all times take great skin care
  of it up!

 47. Heya! I realize this is somewhat off-topic however I
  needed to ask. Does running a well-established blog such as yours take a lot of work?
  I am completely new to running a blog but I do write in my diary every day.
  I’d like to start a blog so I can share my experience and views
  online. Please let me know if you have any kind of suggestions or tips for brand new aspiring blog owners.
  Thankyou!

  Also visit my blog: http://www.a913.vip

 48. Thank you for sharing excellent informations. Your web-site is very cool.
  I am impressed by the details that you have on this site.

  It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come
  back for more articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and just could not come across.
  What a perfect website.

  my web blog; foods rich in omega 3 fatty acids

 49. I merely wanted to thank you one more time for this amazing site you have designed here.
  It’s full of ideas for those who are genuinely interested in this
  specific subject, specifically this very post. You
  really are all so sweet and also thoughtful of others in addition to the
  fact that reading your site posts is a wonderful delight with me.
  And what a generous surprise! Dan and I will have pleasure making use
  of your suggestions in what we should instead do in the near future.
  Our record is a kilometer long and simply put
  skin care tips for aging sk is going to be put to beneficial use.

 50. Please let me know if you’re looking for a writer
  for your blog. You have some really great articles and I believe I would
  be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d
  really like to write some content for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please blast me an email if interested. Thank you!

  Feel free to surf to my page: 7 keto weight loss

 51. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide
  credit and sources back to your website? My blog site
  is in the very same niche as yours and my users
  would really benefit from a lot of the information you
  provide here. Please let me know if this ok with you.
  Thank you!

  My page – hemp oil

 52. Thank you for some other informative web site. The place else may just I am getting that type of information written in such an ideal means?

  I’ve a venture that I’m simply now running on, and I have been on the look out for such info.

  Feel free to surf to my homepage; fish oil

 53. I together with my guys have already been analyzing the great techniques from the website and so quickly came up with an awful feeling I never expressed respect
  to you for those techniques. All the women appeared to be absolutely joyful to learn them and have pretty much been taking pleasure in those things.
  Thanks for genuinely considerably thoughtful and
  for using some incredible subject matter most people are really desirous to understand about.
  Our sincere regret for not expressing gratitude to you earlier.

  Also visit my webpage; growing indoors

 54. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is fantastic blog. A fantastic read. I’ll certainly be back.

 55. Having read this I believed it was rather informative. I appreciate you finding the time and effort to put this content together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and leaving comments. But so what, it was still worth it!

 56. I was curious if you ever considered changing the layout of your blog? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or two pictures. Maybe you could space it out better?

 57. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You obviously know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something informative to read?

 58. Pingback: madritbet

 59. Pingback: meritroyalbet

 60. Pingback: meritking

 61. Pingback: eurocasino

 62. Pingback: elexusbet

 63. Pingback: meritroyalbet

 64. Pingback: madridbet

 65. Pingback: meritroyalbet giriş

 66. Pingback: Netflix bez VPN

 67. Pingback: Netflix

 68. Pingback: Zvezdy-v-Afrike-2-sezon-14-seriya

 69. Pingback: Krylya-nad-Berlinom

 70. Pingback: FILM

 71. Pingback: designchita.ru

 72. Pingback: YA-krasneyu

 73. Pingback: design-human.ru

 74. Pingback: designmsu.ru

 75. Pingback: vkl-design.ru

 76. Pingback: irida-design.ru

 77. Pingback: projectio

 78. Pingback: moskva psiholog online

 79. Pingback: psy online

 80. Pingback: Øêàëà òîíîâ

 81. Pingback: Shkala tonov

 82. Pingback: russianmanagement.com

 83. Pingback: tor-lyubov-i-grom

 84. Pingback: film-tor-2022

 85. Pingback: Psychologists

 86. Pingback: 1shopkeeper

 87. Pingback: cleantalkorg2.ru

 88. Pingback: site

 89. Pingback: stats

 90. Pingback: UKRAINE

 91. Pingback: video

 92. Pingback: smotret-polnyj-film-smotret-v-khoroshem-kachestve

 93. Pingback: ìûøëåíèå

 94. Pingback: psikholog moskva

 95. Pingback: Usik Dzhoshua 2 2022

 96. Pingback: TwnE4zl6

 97. Pingback: lalochesia

 98. Pingback: film onlinee

 99. Pingback: programma peredach na segodnya

 100. Pingback: psycholog-v-moskve.ru

 101. Pingback: psycholog-moskva.ru

 102. Pingback: 3qAIwwN

 103. Pingback: link

 104. Pingback: video-2

 105. Pingback: sezons.store

 106. Pingback: psy-news.ru

 107. Pingback: 000-1

 108. Pingback: 3SoTS32

 109. Pingback: 3DGofO7

 110. Pingback: wwwi.odnoklassniki-film.ru

 111. Pingback: rftrip.ru

 112. Pingback: dolpsy.ru

 113. Pingback: kin0shki.ru

 114. Pingback: 3o9cpydyue4s8.ru

 115. Pingback: history-of-ukraine.ru news ukraine

 116. Pingback: newsukraine.ru

 117. Pingback: tftl.ru

 118. Pingback: brutv

 119. Pingback: site 2023

 120. Pingback: sitestats01

 121. Pingback: 1c789.ru

 122. Pingback: cttdu.ru

 123. Pingback: matchonline2022.ru

 124. Pingback: bit.ly/3OEzOZR

 125. Pingback: bit.ly/3gGFqGq

 126. Pingback: bit.ly/3ARFdXA

 127. Pingback: bit.ly/3ig2UT5

 128. Pingback: bit.ly/3GQNK0J

 129. Pingback: Grandpashabet

 130. Pingback: bep5w0Df

 131. Pingback: www

 132. Pingback: icf

 133. Pingback: 24hours-news

 134. Pingback: rusnewsweek

 135. Pingback: uluro-ado

 136. Pingback: irannews.ru

 137. Pingback: klondayk2022

 138. Pingback: tqmFEB3B

 139. Pingback: Leandro Farland

 140. Pingback: fuck google

 141. Pingback: madridbet

 142. Pingback: x

 143. Pingback: kinokrad

 144. Pingback: batmanapollo

 145. Pingback: 2023

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *