TRAVEL GUIDE: Португалия – Лисабон (II част)

Събуждайки се в Лисабон, най-първо ще забележите архитетурните чудеса. Всяка сграда си има свой собствен стил и история. Няма как да не спрете за миг, за да се насадите на невероятното шоу от форми и цветове, което изпълва улиците и крещи с всичка сила “ Това е Португалияя“…

Триумфалната арка Rua Augusta

Със сигурност едно от първите и най-забележителни неща, които ще видите е Rua Augusta – символизираща възстановяването на Лисабон след трагедията на земетресението и пожарите през 1755 г., които опустошават града. Изграждането и започва през 1775 г., но само две години по-късно е разрушена. През 1875 година е построена наново и е запазена до сега, за да и се насладим максимално. В горната част на арката може да се види скулптурата, как Славата коронясва Гениалността (добродетелите в мирно време) и Доблестта (воееновременните качества).  Разбира се, цялата арка е изградена от образи, всеки от който е допринесъл за величието на Португалия.

Площад Praça do Comércio

Площадът е свидетел на много важни за Португалия исторически събития. Статуята е на José I – португалски монарх, през чието царуване Португалия се е развивала прогресивно нагоре, под вещото управление на вече споменатия по-горе Sebastião José de Carvalho e Melo.

Водната площ пред Praça do Comércio, респективно пред Лисабон е езерото Tajo, в което се влива едноименната река (най-голямата в Португалия), и което е отворено към Атлантическия океан. Не знам какво точно е това на снимката, но на мене ми заприлича на символична порта към бившите колонии, които са били свързани със Португалия само по вода.

Centro Comersial Vasco da Gama

Ако обичате да пазарувате или просто да се разхождате по магазините, молът на Вашку да Гама е вашето място! Гигантска стъклена постройка с невероятна архитектура, събрала в себе си световни марки – мода, храна, изкуство, забавление! Молът работи всеки ден от 09:00 дп 00:00 часа, което дава възможност за посещение по всяко време на деня. Той разкрива невероятна гледка към река Tagus и Parque das Nações ( Паркът на нациите). Няма как да пропуснете Вашку да Гама ако сте решили да посетите и известния Океанариум на Лисабон, тъй като пътят до океанариума минава през мола!

Parque das Nações ( Паркът на нациите ) и Oceanário de Lisboa ( Океанариумът на Лисабон )

Тази част на Лисабон и по-съвременна от отстаналата част на града. Тук със сигутност се показва новото лице на града. Това е така, защото паркът е сравнително нов, построен е през 1998 година по случай Световното изложение. След приключването на изложението, много от сградите са превърнати в жилища и е предпочитано място за туристите. Паркът е в непосредствена близост до река Тежу, което предлага на посестителите си гледка към невероятни езера. Предпочитана атракция е „Телекабине“ (кабинков лифт), който пресича целия парк и разкрива невероятна гледка над целия парк от високо. Интересна забележителност в самата забележителност е Океанариумът на Лисабон, който е един от най-големите в Света и втори по големина в Европа. Лично аз не съм фен на морските обитатели но дори и за човек като мен, Океанариумът беше вълнуващо преживяване. Там можете да видите всевъзможни морски обитатели, от акули до пингвини! Цената на билета беше около 20 евро, което не е малко, но кога друг път ще посетите втория по големина Океанариум в Европа! Мащабите му са внушителни и си заслужава посещението.

Кулата Белем ( Torre de Belém ) и Манастира Жеронимуш (Mosteiro dos Jerónimos)

Една от най-внушителните забележителности, които посетихме по време на престоя ни в Лисабон, беше кулата Белем. И не внушителна по височина, със сигурност на снимки изглежда доста по-висока отколкото всъщност е, но архитектурно е изваяна с детайли, които си заслужават посещението. Кулата е построена през 1519 година като защитна крепост, която да пази бреговете на реката и Лисабон от вражески нападения. Днес тя е един от най-разпознаваемите символи на града.

Разположен на близо е и Манастирът Mosteiro dos Jerónimos, за който мога само да кажа „Уау“! …Внушителна постройка, която ме накара да настръхна. Ако до този момент не сте останали впечатлени от града, със сигурност тази забележителност ще ви омае. Въпреки чакането, гледката си заслужава! При нашето посещение, опашката беше поне 2 килмоетра. Благодарение на картите „Лисабон“, които имахме, и за които ви разказах в предния блог пост, успяхме да влезем в манастира сравнително бързо, и чакахме не повече от 40 минути. Имайки се в предвид, че ние бяхме там в не толкова силен туристически сезон, ви препоръчвам да не си правите други планове за деня, а да се оставите на течението :).. гарантирам, че няма да останете разочаровани. Манастирът и кулата Белем са паметници на ЮНЕСКО. Mosteiro dos Jerónimos е построен през 1501 година и е силно свързан с великите географски открития и национална и световна история на Португалия. Именн там Вашку да Гама и неговите спътници прекартват последната си нощ преди заминаването им в опит да открият морски път до Индия а към днешна дата в Манастира е разположен и тумбът на великия мореплавател. Твърди се, че манастирът е построен с „пари от подправки“. По онова време търгувията с подправки от Азия е била доста добре развита по море….

Синтра

По мое мнение, най-забележителната част на Португалия! Бих казала, че всеки, който посети слънчевата страна, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да посети Синтра. Не само заради спиращите дъха дворци и китните кафенца в подножието на града, но и заради историята, която разказват. Градът е един от най-посещаваните в Португалия и също така един от най-богатите райони. 🙂 От 1995 година е и паметник на ЮНЕСКО. За съжаление няма период от годината, в който да не е пълно с туристи, тъй като е предпочитана дестинация не само от чужденци но и от португалци. Най-лесният и удобен начин за пътуване е с влак. Пътуването отнема не повече от 30-40 минути ако тръгвате от Лисабон. Веднъж стигнали в Синтра, ще се изкушите преди всички да седнете в някое китно кафене и да се впуснете в магията на Португалия, но почакайте!.. Препоръчвам ви при слизането ви на гарата, да си закупите „Синтра пас“ от информационното бюро. Той не само ви дава достъп до всички замъци и културни паметници на Синта, но също така и достъп до автобус, който ви придвижва из града и неговите забележителности. Цената на паса беше около 25 евро, което напълно си заслужава, предвид факта, че ще прекарате целия ден там, обикаляйки и преоткривайки красотата на света 🙂

Да започнем с най-известната забележителност в Синтра, а именно Palácio da Pena или така нареченият „Дворец Пена“, който се извисява на хълм над града.. и честно казано достигането му е голямо предизвикателство. Изкачването на хълма е красиво, но не до толкова приятно преживяване. Денят, който бяхме избрали за посещението му се оказа доста ветровит, дъждовен и студен. И все пак гледката от далеч те привлича и със сигурност нито времето, нито пътят имат значение, защото с всяка крачка, гледката става все по-внушителна и по-внушителна… За сметка на това, историята на Пена не е нищо особено. Построен е през 19 век като резиденция на краля на Португалия. И все пак архитектурата е нещо невиждано, фасадата е в жълто и червено и има невероятно красива градина. Някои части от двореца са забранени за снимки и вътре влизането е забранено на 90%, с изключение на някои външни стаи, които са превърнати в музеи с картини и исторически факти. За сметка на това, дворецът може да бъде обиколен външно от всички нива и тераси.

Второто място, което по мое скромно мнение е най-завладяващото в Синтра и мой фаворит е имението Quinta da Regaleira. За него мога да напиша отделен блог пост… Толкова красиво, интересно и завладяващо място, което наитина ще се заиграе с въобръжението ви по начин, по който не сте си представяли. Имението представлява екстравагантна готическа постройка от 19 век, която по мое скромно мнение спокойно може да мине за Замък.. но официално е имение. Заобиколено е от най-сложините градни, които могат да бъдат видяни в Синтра. Разходката е истинско удоволствие, което ще ви предложи множество декоративни укрепления, мистични религиозни символи и отделни проходи и пещери. През годините именито е имало много различни собственици и историята е доста дълга за разказване…

Най-хубаво е, че някои части на имението са отворени за разглеждане, което дава възможност на посестителите си да видят необикновен дизайн на различните стаи и отделения в имението. Голяма част от стаите са запазени с оригиналния дизайн, който са внесли последните му обитатели. За да не обяснявам подробно.. ще кажа само, че има зала, чийто таван се състои от портретите на 20 крале и 4 кралици на Португалия, както и от гериоите на 4 града – Лисабон, Порто, Коимбра и Брага. Дворът на имението пък има собствен Параклис, който е украсен от различни сцени, от живота на Исус Христос.

Без никакво съмнение, това имение-дворец може да бъде наречено „мистериозно място“. Има множество тунели и пещери, разположени във всички части на безкрайните градини. Едно от най-известните такива места е „Кладенецът на посвещението“, който е изцеден, разширен и най-вероятно използван за култови церемонии.

За да се ориентирате в това имение, ще имате нужда от карта, която срещу скромна сума разбира се, ще ви бъде предоставена на входа на двореца, както и пълна информация за местата и предметите, които ще разгледате. Както вече споменах, по мое мнение това е най-интересното място за посещение. Необходими са ви поне 3 часа, за да успеете да разгледате имението отвътре и градините навън. Тайнствено, интригуващо, внушително…

Друга интересна забележителност в Синтра е и „Замакът на маврите“, за които обаче не мога да кажа нищо, тъй като така и не ни стигна време да го разгледаме. И все пак Синтра е толкова завладяваща, че няма как да не ви се прииска на останете там завинаги! Без значение в кой период от годината ще посетите Португалия, Синтра си остава задължителна дестинация..

Замъкът Castelo de São Jorge (Сао Жорж)

Замъкът Сан Жорж може да се види от всяка точка на португалската столица Лисабон, защото буквално е надвиснал над града. Замъкът е построен в средата на XI век, по време на мавританския период. Целта му е да приютява войските в случай на нужда. В него има постоянна изложба, благодарение, на която можете най-добре да се запознаете с историята на Лисабон. Дворецът е образец на традиционната архитектура, примесена с марвитански стил. В него често се организират концерти, театри и други интересни събития. Пътят до замъка е доста приятен. Точно преди входа на замъка има малко магазинче, където може да опитате „Порто“ от различни видове, напълно безплатно, което прави разглеждането на замъка още по-приятно.. 🙂 Ако имате малко въобръжение и времето на кралете, рицарите и придворните дами ви е интересно, това със сигурност ще бъде магическо място за вас… За гледката не мога да кажа нищо, трябва да се види …. Величествено е..

Както вече ви споменах, има много места, които не успяхме да посетим и силно се надявам в най-близко бъдеще да се върнем отново в тази магическа страна, наречена Португалия! ..

Надявам се, че този пост ви е бил не само интересен но и полезен.. :)) До следвашия път..

350 thoughts on “TRAVEL GUIDE: Португалия – Лисабон (II част)”

 1. I was wondering if you ever considered changing the layout
  of your blog? Its very well written; I love what youve got
  to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect
  with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or two pictures.
  Maybe you could space it out better?

  Look at my blog post; Far East XL Reviews

 2. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is valuable and everything.
  However think of if you added some great pictures or videos to give
  your posts more, „pop“! Your content is excellent but
  with pics and videos, this site could definitely be one of the greatest in its niche.
  Amazing blog!

 3. Hey there! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask.

  Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog post or vice-versa?
  My blog discusses a lot of the same subjects as yours and I feel we could greatly benefit from each
  other. If you’re interested feel free to shoot me an email.
  I look forward to hearing from you! Wonderful blog by
  the way!

  my homepage … Dieter

 4. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d most certainly donate
  to this excellent blog! I suppose for now i’ll settle for
  book-marking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to new updates and will share this site with
  my Facebook group. Chat soon!

 5. May I just say what a comfort to find someone that actually understands what they are talking about on the internet.
  You certainly realize how to bring a problem
  to light and make it important. More people should read
  this and understand this side of the story. I was surprised that
  you’re not more popular because you certainly have the gift.

  My homepage: True Keto 1800

 6. Attractive component of content. I simply stumbled upon your weblog and in accession capital to
  claim that I acquire actually loved account your weblog posts.
  Any way I will be subscribing to your augment and even I success you access consistently quickly.

 7. Amazing blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?

  I’m hoping to start my own site soon but I’m a
  little lost on everything. Would you advise starting with a free platform like
  Wordpress or go for a paid option? There are so many options
  out there that I’m completely confused ..
  Any suggestions? Thanks!

 8. Hi there! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and
  say I truly enjoy reading your posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums
  that deal with the same subjects? Appreciate it!

 9. Pretty section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that
  I get in fact enjoyed account your blog posts.
  Any way I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

 10. Very good blog! Do you have any tips and hints for aspiring
  writers? I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.

  Would you suggest starting with a free platform
  like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m totally confused ..
  Any ideas? Many thanks!

  My homepage http://www.koan.at/UserProfile/tabid/61/userId/217792/Default.aspx

 11. Please let me know if you’re looking for a article writer for your weblog.
  You have some really good articles and I feel I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some material for your blog
  in exchange for a link back to mine. Please shoot
  me an e-mail if interested. Regards!

 12. I wanted to follow along and allow you to know how
  , very much I appreciated discovering your site today.

  I’d consider it an honor to operate at my company and be able
  to use the tips discussed on your site and also be a part
  of visitors’ comments like this. Should a position involving guest author become offered at your end, please let me know.

  Here is my blog; NatureFused Reviews

 13. Hey there! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
  Is it very difficult to set up your own blog?
  I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick.
  I’m thinking about making my own but I’m not sure where to
  start. Do you have any points or suggestions? Many thanks

  Look at my page … Hempizor CBD

 14. Hello! I could have sworn I’ve visited your blog before but
  after browsing through some of the articles I realized it’s new to
  me. Anyhow, I’m definitely happy I stumbled upon it and I’ll
  be bookmarking it and checking back regularly!

 15. I was curious if you ever thought of changing the layout
  of your site? Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way
  of content so people could connect with it better. Youve
  got an awful lot of text for only having 1 or two images.
  Maybe you could space it out better?

 16. Just want to say your article is as astonishing.
  The clarity for your post is simply excellent and that i could suppose you are a professional in this subject.
  Fine together with your permission let me to
  grasp your feed to stay up to date with approaching post. Thank you
  one million and please keep up the gratifying work.

  Also visit my web page :: koan.at

 17. Howdy! I could have sworn I’ve visited your blog before
  but after browsing through some of the articles I realized it’s new to me.
  Nonetheless, I’m certainly delighted I discovered it and I’ll be book-marking it
  and checking back regularly!

  My web blog … Moskiller

 18. Please let me know if you’re looking for a author for your blog.
  You have some really great articles and I think I would be
  a good asset. If you ever want to take some of the load
  off, I’d really like to write some content for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please shoot me an e-mail if interested. Regards!

  Also visit my site :: Dermal Pearle

 19. I have been surfing on-line more than 3 hours as of late, but I never found any fascinating article like
  yours. It’s lovely value enough for me. In my opinion, if all
  website owners and bloggers made good content material as you did, the net
  shall be a lot more helpful than ever before.

  Here is my website anapapansion.ru

 20. Undeniably believe that which you said. Your favorite justification appeared to be
  on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get
  annoyed while people consider worries that they just do not know
  about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people
  could take a signal. Will probably be back to get
  more. Thanks

 21. You actually make it appear so easy along with your presentation however
  I in finding this matter to be really something which I
  feel I’d never understand. It seems too complicated and very wide for me.
  I am having a look ahead on your next publish, I’ll attempt to get the
  hold of it!

  Have a look at my web blog; Keto Body

 22. Hey I know this is off topic but I was wondering if you
  knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for
  quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your
  blog and I look forward to your new updates.

  My site: 163.30.42.16

 23. I have been exploring for a little for any high quality articles or blog posts in this kind of space .
  Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this site.
  Studying this info So i am glad to convey that
  I’ve an incredibly just right uncanny feeling I found out just what I needed.

  I most certainly will make certain to do not forget this website and give it a glance on a
  continuing basis.

  Also visit my webpage: Maximum Recall Ingredients

 24. Greetings! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask.

  Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa?
  My blog goes over a lot of the same subjects as
  yours and I think we could greatly benefit from each other.
  If you might be interested feel free to shoot me an email.
  I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!

  my page; mhes.tyc.edu.tw

 25. With havin so much content do you ever run into any problems of plagorism or
  copyright violation? My website has a lot of completely unique content I’ve
  either written myself or outsourced but it seems a lot of it is
  popping it up all over the internet without my authorization. Do you know any methods to
  help stop content from being stolen? I’d genuinely appreciate it.

  Also visit my web blog Xoth CBD Reviews

 26. Wonderful goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just too magnificent.

  I actually like what you have acquired here,
  really like what you are stating and the way in which you say it.
  You make it entertaining and you still take care of to keep
  it smart. I can’t wait to read far more from you.

  This is actually a great web site.

  My blog post; Keto Secret Reviews

 27. hello there and thank you for your information ? I have certainly picked up something new from right here.
  I did however expertise a few technical issues using this website, as I experienced to reload the web site lots
  of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering
  if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances
  times will very frequently affect your placement
  in google and can damage your high quality score if ads and marketing with Adwords.
  Well I am adding this RSS to my email and can look
  out for a lot more of your respective fascinating content.
  Ensure that you update this again soon..

  Here is my blog post – Pure Kana CBD Review

 28. We wish to thank you once more for the gorgeous ideas you gave
  Jesse when preparing a post-graduate research
  as well as, most importantly, with regard to providing all the ideas in a blog
  post. Provided we had been aware of your blog a year ago, we would have been saved the nonessential measures we were
  having to take. Thank you very much.

  Feel free to visit my website Keto Smooth Review

 29. I rarely write remarks, but i did a few searching
  and wound up here TRAVEL GUIDE: Португалия – Лисабон (II част) Villy`s Blog.

  And I actually do have a couple of questions for you if you
  don’t mind. Is it simply me or does it give the impression like some of these remarks come across like they are written by brain dead visitors?
  😛 And, if you are writing on other online sites, I’d like to follow everything
  fresh you have to post. Could you list of every one
  of all your social sites like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

  Visit my homepage; Xtreme Keto Slim

 30. Thanks for every one of your efforts on this blog.
  Ellie loves doing investigations and it’s really easy to see why.
  Almost all notice all relating to the powerful method you deliver effective guidance by means of this web blog and as well as boost participation from
  website visitors on the area plus our princess has been understanding
  a lot. Take advantage of the rest of the new year.
  You are carrying out a really good job.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I am extremely
  inspired along with your writing abilities as neatly as with the structure in your blog.
  Is that this a paid subject or did you customize it your self?
  Anyway stay up the excellent quality writing, it is rare to peer a
  great weblog like this one these days.

  Also visit my website :: http://www.access-tango.com

 31. My spouse and i ended up being now relieved Peter managed to finish up his
  survey by way of the ideas he had through your web site.
  It is now and again perplexing to just choose to be making a gift of steps
  a number of people may have been trying to sell. So we already know
  we have got the website owner to appreciate for this. The
  main explanations you’ve made, the simple website
  menu, the friendships you will help to instill – it’s got mostly sensational, and it’s
  really letting our son in addition to us believe that this
  subject matter is brilliant, and that is pretty indispensable.
  Many thanks for all the pieces!

  My website :: http://anapa-alrosa.com.ru

 32. I was just looking for this info for a while. After six hours of continuous Googleing, finally I got it in your
  site. I wonder what’s the lack of Google strategy that don’t
  rank this kind of informative web sites in top of the list.
  Generally the top web sites are full of garbage.

  Feel free to surf to my site tealv.ru

 33. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this,
  like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message
  home a little bit, but instead of that, this is excellent blog.

  A fantastic read. I’ll definitely be back.

  Feel free to visit my web blog – http://www.goldenanapa.ru/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=BeallBrittney

 34. First of all I want to say awesome blog! I had a quick question that I’d
  like to ask if you don’t mind. I was interested to know how you center yourself and clear your thoughts prior to writing.
  I’ve had difficulty clearing my mind in getting my thoughts out there.
  I do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are
  lost simply just trying to figure out how to begin.
  Any suggestions or tips? Kudos!

  Here is my blog post: cannabis license maybe

 35. hey there and thank you for your info ? I have certainly picked up something new from
  right here. I did however expertise several technical issues using this website, since I experienced to reload the site a
  lot of times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your high-quality
  score if ads and marketing with Adwords. Anyway I am adding this
  RSS to my email and could look out for much more
  of your respective interesting content. Make sure you update this
  again very soon..

  Check out my blog post; growing mini-course

 36. I am just writing to make you understand what a superb experience my cousin’s daughter
  gained checking your webblog. She picked up too many things, including how it is like
  to have a wonderful coaching mood to get many
  others smoothly fully grasp various very confusing matters.

  You truly surpassed our own expected results. Thanks for producing these insightful, dependable, informative as well as fun tips on the
  topic to Lizeth.

  Look into my web-site :: portable freezer

 37. I am really impressed along with your writing abilities as well as with the layout on your weblog.
  Is this a paid theme or did you modify it your self?
  Either way stay up the excellent high quality writing, it’s uncommon to peer a great blog like this one these
  days..

 38. Hello! I know this is somewhat off-topic but I needed
  to ask. Does managing a well-established website such as yours take a lot of
  work? I’m completely new to blogging but I do write in my journal every day.

  I’d like to start a blog so I will be able to share my own experience and views online.

  Please let me know if you have any kind of ideas or tips for brand new aspiring blog owners.
  Appreciate it!

  My web-site; ketosis diet

 39. Just want to say your article is as astounding. The
  clearness on your submit is simply spectacular and i could assume you’re a professional
  in this subject. Well together with your permission let me to grab your feed to keep up
  to date with forthcoming post. Thank you one
  million and please keep up the gratifying work.

  Visit my web site :: fat burning

 40. Its such as you read my mind! You appear to grasp so much approximately this,
  such as you wrote the guide in it or something. I think that you simply
  can do with some % to drive the message home a little
  bit, but instead of that, this is great blog.
  An excellent read. I will certainly be back.

  Look at my web site – teens smoking

 41. You truly make this seem super easy with your displaying
  but I just find this kind of matter getting actually
  a thing that I think We would never love. It seems as well complex and intensely broad i think.
  I am looking forward for your impending post, Sick try to get used to it!

 42. Howdy, I believe your site may be having web browser compatibility problems.

  When I take a look at your site in Safari, it looks fine however,
  if opening in IE, it’s got some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up!
  Besides that, wonderful website!

 43. I’m truly enjoying the design and layout of your blog.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for
  me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme?
  Excellent work!

 44. Pingback: Netflix bez VPN

 45. Pingback: Netflix

 46. Pingback: Zvezdy-v-Afrike-2-sezon-14-seriya

 47. Pingback: Krylya-nad-Berlinom

 48. Pingback: FILM

 49. Pingback: designchita.ru

 50. Pingback: YA-krasneyu

 51. Pingback: design-human.ru

 52. Pingback: designmsu.ru

 53. Pingback: vkl-design.ru

 54. Pingback: irida-design.ru

 55. Pingback: projectio

 56. Pingback: moskva psiholog online

 57. Pingback: psy online

 58. Pingback: SHKALA TONOV

 59. Pingback: Øêàëà òîíîâ

 60. Pingback: russianmanagement.com

 61. Pingback: chelovek-iz-90-h

 62. Pingback: tor-lyubov-i-grom

 63. Pingback: film-tor-2022

 64. Pingback: hd-tor-2022

 65. Pingback: hdorg2.ru

 66. Pingback: Psikholog

 67. Pingback: Link

 68. Pingback: bit.ly

 69. Pingback: cleantalkorg2.ru

 70. Pingback: site

 71. Pingback: stats

 72. Pingback: UKRAINE

 73. Pingback: mir dikogo zapada 4 sezon 4 seriya

 74. Pingback: video

 75. Pingback: smotret-polnyj-film-smotret-v-khoroshem-kachestve

 76. Pingback: filmgoda.ru

 77. Pingback: stat.netstate.ru

 78. Pingback: Dom drakona

 79. Pingback: JGXldbkj

 80. Pingback: aOuSjapt

 81. Pingback: ìûøëåíèå

 82. Pingback: psikholog moskva

 83. Pingback: Usik Dzhoshua 2 2022

 84. Pingback: Dim Drakona 2022

 85. Pingback: TwnE4zl6

 86. Pingback: lalochesia

 87. Pingback: film onlinee

 88. Pingback: programma peredach na segodnya

 89. Pingback: psycholog-v-moskve.ru

 90. Pingback: psycholog-moskva.ru

 91. Pingback: 3qAIwwN

 92. Pingback: video-2

 93. Pingback: sezons.store

 94. Pingback: socionika-eniostyle.ru

 95. Pingback: psy-news.ru

 96. Pingback: 000-1

 97. Pingback: 3SoTS32

 98. Pingback: 3DGofO7

 99. Pingback: wwwi.odnoklassniki-film.ru

 100. Pingback: rftrip.ru

 101. Pingback: dolpsy.ru

 102. Pingback: kin0shki.ru

 103. Pingback: 3o9cpydyue4s8.ru

 104. Pingback: history-of-ukraine.ru news ukraine

 105. Pingback: newsukraine.ru

 106. Pingback: tftl.ru

 107. Pingback: brutv

 108. Pingback: site 2023

 109. Pingback: sitestats01

 110. Pingback: 1c789.ru

 111. Pingback: cttdu.ru

 112. Pingback: matchonline2022.ru

 113. Pingback: When do men fall in love or cialis without a doctor 20mg?

 114. Pingback: bit.ly/3OEzOZR

 115. Pingback: bit.ly/3gGFqGq

 116. Pingback: bit.ly/3ARFdXA

 117. Pingback: bit.ly/3ig2UT5

 118. Pingback: bit.ly/3GQNK0J

 119. Pingback: bep5w0Df

 120. Pingback: www

 121. Pingback: icf

 122. Pingback: 24hours-news

 123. Pingback: rusnewsweek

 124. Pingback: uluro-ado

 125. Pingback: irannews.ru

 126. Pingback: klondayk2022

 127. Pingback: tqmFEB3B

 128. Pingback: Lincoln Georgis

 129. Pingback: Leandro Farland

 130. Pingback: x

 131. Pingback: kinokrad

 132. Pingback: batmanapollo

 133. Pingback: 2023

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *